Rallin SM-sarjassa jaetaan tulevana viikonloppuna kauden kolmannet pisteet talvikauden päätösosakilpailun, SM Tuuri Rallin merkeissä. Alavuden kaupungissa sijaitseva piskuinen Tuurin kylä on tunnettu etenkin legendaarisesta ”pikku” kyläkaupastaan, jonne myös rallin toiminnot keskittyvät viikonlopun aikana. Kaikkiaan kilpailuun ilmoittautui 115 autokuntaa. 

Etelä-Pohjanmaan maakunnassa sijaitsevalla Alavudella ei SM-tason rallia ole ainakaan ihan lähihistoriassa järjestetty. Viime vuonna Tuuri Ralli toimi F-Cupin avausosakilpailuna ja monet muistavat esimerkiksi 2000-luvun taitteessa Keskisen Kyläkaupalla järjestetyt legendaariset Miljoonarallit, jossa kaikki oli suurta ja mahtavaa. Mittavaa rallihistoriaa alueelta löytyy siis yllin kyllin.

Rallilla on muutenkin merkittävä asema Alavudella. Seudulta ovat kotoisin esimerkiksi Toyotan MM-rallitallin päällikkönä tällä hetkellä toimiva Jari-Matti Latvala ja moninkertainen rallin Suomen mestari Teemu Asunmaa, jotka molemmat nähdään myös viikonloppuna ralliautojensa puikoissa päästelemässä kotikulmillaan. Lisäksi Latvalan perheen pyörittämä rallimuseo, JM-Rally Parc Fermé sijaitsee kaupungissa ja on auki myös rallin aikana.

Keskisen Kyläkauppa isännöi rallia viime vuoden F-Cupin tapaan. Alueelta löytyy kilpailukeskus, huoltoparkki sekä kilpailun lähtö- ja maalialueet. Lisäksi kyläkaupan maastossa ajetaan rallin yleisöerikoiskoe lauantaina 9.3. klo 13:20 alkaen, jonne yleisöllä on vapaa pääsy.

Kyläkaupalla vietellään myös kisan ”rallietkot”. Ennakkotilaisuuteen on lupautunut Latvalan lisäksi tukku SM-luokkien kuljettajia haastateltavaksi. Tilaisuus pidetään Kyläkaupalla torstaina klo 17:45 alkaen, jonne yleisö on tervetullut moikkaamaan kuljettajia ja fiilistelemään rallitunnelmaa jo vuorokausi ennen itse kisan starttia.

SM1-luokassa palataan normaaliin päiväjärjestykseen

Sarjan kovimmassa luokassa, SM1:ssä nähtiin Rovaniemellä yksi huikeimmista kuskikattauksista aikoihin, kun Ruotsin MM-ralliin testaavia vierailevia tähtiä ja kansainvälisiä vieraita riitti jonoksi asti. Tuurissa palataan jälleen niin sanottuun normaaliin, mukana on toki koko kotimaan sarjaa ajavien terävin kärki.

Ykkösnumerot kyljissä kohti perjantai-iltana ajettavaa ensimmäistä erikoiskoetta lähtee Roope Korhonen, joka debytoi uudella Toyotan Rally2-autolla Rovaniemellä hienosti kolmannen sijan arvoisesti. Korhosella on kasassa tältä kaudelta myös Riihimäen kisan voitto, joka nostaa laukaalaisen pistesaldon 45:een.

– Kyllä me voittoa lähdetään hakemaan nyt kun Ruotsista on hyvät kilometrit alla. Tietysti reitti on täysin uusi, kun ei ole Alavudella tullut koskaan kilpailtua. Ajetaan kisaviikolla todennäköisesti lyhyt testi vielä, mutta ei sen suurempia suunnitelmia, Korhonen avaa.

Kakkosena matkaan lähtee vasta kolmanteen SM1-starttiinsa valmistautuva Benjamin Korhola Hyundai i20 Rally2 -autolla. Inkoolaisella on plakkarissa tältä kaudelta 34 pistettä. Saman verran on kasassa tasapisteissä olevalla Mikko Heikkilällä, joka voitti luokan Rovaniemellä. Heikkilä keskittyy kuitenkin tällä kaudella kansainvälisiin kisoihin, eikä näin ollen todennäköisesti kerrytä pisteitä enää tällä kaudella.

Pitkän linjan rallimies Anssi Rytkönen on Korholan lisäksi luokan positiivisimpia yllättäjiä. Vanhemman mallin Skoda R5 -autoa käskevä kemiläinen starttaa reitille kolmantena. Rytkösen perään starttaa kisan yksi ennakkoon suurimmista suosikeista, Teemu Asunmaa.

Asunmaa aloitti kautensa vasta Rovaniemen kisasta, josta irtosi hieno kakkossija Heikkilää vastaan käydyn kovan taistelun päätteeksi. Kotikisaansa ajava Skoda-kuski ei koe kotikulmilla ajamisesta tulevan merkittävää etua.

– Viime vuosina SM-sarjan tuloksista on huomattu, ettei kotikenttäetua oikeastaan ole. Samoista sekunneista väännetään, ja niin varmasti tänäkin vuonna. Vaikka tuttujen, yhteistyökumppaneiden sekä kotiyleisön edessä ajetaankin, niin koitetaan olla ottamatta paineita, Asunmaa kertoo.

Katseet kohdistuvat myös luokan viidentenä starttaavaan Niclas Grönholmiin, jota kartturoi ensimmäistä kertaa Timo Rautiainen. Rautiainen on eittämättä yksi maailman kovimpia kartanlukijoita, plakkarissa on lukuisia MM-rallivoittoja ja kaksi maailmanmestaruutta Niclaksen isän, Marcus Grönholmin kanssa.

– Bosse kysyi kolmasti Nipen kyytiin ja yhtä monta kertaa löysin erilaisia tekosyitä. Kun nyt tuli neljäs pyyntö niin enää en kehdannut kieltäytyä, Rautiainen kertoo tiedotteessa.

Tuurissa mukana ovat Rovaniemen tapaan myös Toyotan junioritiimin Yuki Yamamoto ja Hikaru Kogure. Yksi mielenkiintoisista seurattavista on numerolla 9 starttaava Kristian Nieminen, joka ajaa ensimmäisen kilpailunsa SM1-luokassa.

Löytyykö Hokkalalle pysäyttäjää?

SM2-luokassa molemmat kauden edellisistä osakilpailuista voittanut Henri Hokkala on ehdoton ykkössuosikki myös talvikauden päätöksessä. Riihimäellä Ford Fiesta Rally3 -autoa käskevän Hokkalan ei voittoon tarvinnut repiä, Rovaniemellä sen sijaan ykkössija heltisi vain 0,8 sekunnin erolla.

Vasta ensimmäistä kauttaan nelivedolla ajava Jooa Iivari vastasi Rovaniemen kisan yhdestä kovimmista suorituksista ajamalla Hokkalan vanavedessä toiseksi. Tuurissa olosuhteet ovat täysin erilaiset, joten opettelemista saattaa olla tiedossa. Nuorukaista ei silti voi missään tapauksessa laskea ulos kärkikamppailusta.

– Keli voi olla kyllä mielenkiintoinen, katsotaan nyt missä kunnossa tiet on sitten. Hyvillä fiiliksillä kisaan kyllä lähdetään, kun alkukausi on ollut niin hyvä, Iivari kommentoi.

Rovaniemellä ongelmista kärsineet Jesse Kallio ja Toni Herranen janoavat Tuurissa onnistumista. Kaksikko kilpailee SM-pisteiden lisäksi myös Flying Finn Future Star -tittelistä, jossa palkintona on täysi kilpailupaketti elokuiseen Suomen MM-ralliin.

SM3-luokassa kahden kauppa

Leevi Lassila ja Tuukka Kauppinen ovat olleet SM3-luokassa ylitse muiden. Lassilalla on plakkarissa voitto ja kakkosija, joilla heltiää 50 sarjapistettä. Toisena oleva Kauppinen on kuitenkin vauhdillisesti ollut molemmissa kisoissa edellä. Rovaniemen voitokasta kisaa edelsi Riihimäen kilpailusta sulkeminen reitiltä poikkeamisen takia, jonka vuoksi takamatkaa Lassilaan on 16 pistettä.

Kauhavan UA:ta edustava Lassilan valmistautuminen lähestulkoon kotikisaan on sujunut kaksijakoisesti.

– Vilppulan Historic-rallissa meno loppui melko aikaisessa vaiheessa. Vasemmalle kääntyvä mutka meni vähän leveäksi ja pehmeä penkka nappasi auton ojaan. Jos ei nyt sitten tarvitsisi enää tänä talvena ajaa penkkaan. Tuuriin lähdetään kuitenkin hyvällä fiiliksellä. Kyllä sen voi melkein kotikisaksi laskea. Tavoitteena on napata luokan korkeimmat pisteet, Lassila mietti.

Lassila on myös SM3-luokan osalta vahvasti kiinni paikassa Flying Finn Future Star -kilpailun valintatilaisuuteen. Kilpailussa mukana ovat ne SM2- ja SM3-luokkien kuljettajat, jotka kilpailevat Ford-kalustolla ja Pirellin renkailla. Kesäkuiseen valintatilaisuuteen valitaan lopulta omassa SM-luokassaan kolmen parhaan joukossa olevat kuskit, joilla myös edellä mainitut kriteerit täyttyvät.

Lassilan lisäksi kolmantena oleva Ossi Pohjanharju ja viidettä paikkaa pitävä Raoul Dahlqvist ovat mukana tavoittelemassa paikkaa valintatilaisuuteen.

Vataselle vieraileva haastaja Tuuriin

SM4-luokassa Ville Vatanen on ollut kauden ehdoton herra ja hidalgo. Kaksi voittoa ja täydet SM-pisteet tässä kohtaa kautta enteilevät hyvää myös loppukautta ajattelen.

Rovaniemen kakkosijan siivittämänä luokan osalta reitille kakkosena starttaa Tomi Tikkinen ennen Henri Sääskilahtea, jonka alkukausi on ollut katastrofi. Kaksi starttia, joista molemmat ovat päättyneet kärkisijoilta keskeytykseen ovat kaukana siitä, mitä yhtenä ennakkosuosikkina kauteen startannut Sääskilahti havitteli.

Sääskilahden perään starttaa luokan pistekolmonen ja alkukauden komeetta, vasta 14-vuotias Lauri Halonen.

Luokan kärkimies Vatasen kovin haastaja saattaa kuitenkin tulla vierailijapuolelta. Juho Koski-Lammi ei ole SM-sarjassa viime vuosina itse ajanut, vaan on toiminut enemmänkin kartanlukijan roolissa. Vauhtivarantoja Jalasjärven hurjalla kuitenkin piisaa, kaiken toimiessa (ja auton pysyessä ladulla) Koski-Lammi on varmasti hyvinkin korkealla tuloslistoissa.

Luokkakärki Lähdeniemiä ei nähdä Tuurissa

SM5-luokan ykkösmies Arttu Lähdeniemi ei starttaa Tuurin osakilpailuun, joka nostaa sarjakakkosena olevan Pekka Keski-Korsun osakkeet korkealle. Keski-Korsu, jolla on plakkarissa Riihimäen voitto, on ollut selkeästi luokan nopein kuljettaja tällä kaudella. Tekniset ongelmat pudottivat raahelaisen Rovaniemellä kolmanneksi, mutta kaiken toimiessa korkealta soiva Fiesta S2000 nähdään Tuurissakin hyvin todennäköisesti kärjessä tai vähintään sen tuntumassa.

Kovimman haasteen Keski-Korsulle tarjoaa Rovaniemen kakkonen ja sarjassa kolmantena oleva Miikka Vuokila. Vaikka pistenelosena starttaava Rasmus Tuominen ajaa vasta ensimmäistä vuottaan rallia, saatetaan autourheilun monitaituri hyvinkin nähdä Tuurissa ensimmäistä kertaa palkintopallilla.

Moottoriurheilu TV:n suorien lähetyksien välityksellä. Tulospalvelu, GPS-seuranta ja väliajat löytyvät sarjan verkkosivuilta osoitteesta rallism.fi

 

SM Tuuri Ralli -reitti & aikataulu

SM Tuuri Rallissa ajetaan perjantain ja lauantain aikana yhteensä seitsemän erikoiskoetta, joista kaksi ensimmäistä perjantai-illan pimeydessä. Lauantaina luvassa on vielä viisi erikoiskoetta ennen kilpailun maalia.

Rallin kaikki keskeiset toiminnot löytyvät Keskisen Kyläkaupalta, Tuurin kylästä (Onnentie 7, 63610 Tuuri). Kyläkaupan alueella ajetaan myös rallin yleisöerikoiskoe lauantaina klo 13:20 alkaen. Yleisöllä on Kyläkaupan erikoiskokeelle vapaa pääsy.

Kilpailun aikataulu

Perjantai 8.3.

19:01 LÄHTÖ Keskisen Kyläkauppa
19:30 EK1 Hakojärvi / Karilainen Oy Ähtäri – 9,05 km
20:09 EK2 Myllymäki / Kuortaneen Kaivin Oy – 14.06 km
21:17 HUOLTO Keskisen Kyläkauppa

Erikoiskoekilometrit: 23,11 km

Lauantai 9.3.

09:30 HUOLTO Keskisen Kyläkauppa
10:43 EK3 Vuorimäki / OP Sydänmaa – 14,99 km
11:14 EK4 Sapsalampi / Alavuden Kumi Oy – 14.38 km
12:07 HUOLTO Keskisen Kyläkauppa
13:20 EK5 Keskisen Kyläkauppa – 2,50 km
13:50 HUOLTO Keskisen Kyläkauppa
14:28 EK6 Ritola / MR Tuote – 28,25 km
15:12 EK7 Salmenkylä / Isoahon Sorvaamo Oy – 11,70 km
15:51 MAALI Keskisen Kyläkauppa

Erikoiskoekilometrit: 71,82 km

Livelähetykset Moottoriurheilu TV:ssä: Perjantai » | Lauantai »
————
Ralliliput ennakkoon Corego shopista »
————
Reittikartta »

SM-pisteet: 2/7 osakilpailua

SM1
1. Roope Korhonen 45p
2. Mikko Heikkilä 34p
3. Benjamin Korhola 34p
4. Anssi Rytkönen 26p
5. Teemu Asunmaa 25p

SM2
1. Henri Hokkala 59p
2. Jooa Iivari 40p
3. Jesse Kallio 34p
4. Ville Ruokanen 23p
5. Toni Herranen 20p

SM3
1. Leevi Lassila 50p
2. Tuukka Kauppinen 34p
3. Ossi Pohjanharju 28p
4. Giovanni Trentin 24p
5. Raoul Dahlqvist 21p

SM4
1. Ville Vatanen 59p
2. Tomi Tikkinen 40p
3. Lauri Halonen 34p
4. Roope Hirvonen 28p
5. Joonas Ojala 13p

SM5
1. Arttu Lähdeniemi 52p
2. Pekka Keski-Korsu 45p
3. Miikka Vuokila 25p
4. Rasmus Tuominen 21p
5. Yrjö Martti 16p

Tiimit
1. Rautio Motorsport 97p
2. RTE-Motorsport 84p
3. Printsport 68p
4. Ouneva Oy 60p
5. TGS Motorsport 52p

Kategoria Uutiset