Rallin SM-sarjan talvikauden päätösosakilpailu ajettiin viikonloppuna Alavudella, Tuurin kylässä. Legendaarisen kyläkaupan maisemissa ajettu kaksipäiväinen ralli tarjosi jälleen hienoja hetkiä ikonisissa maisemissa. Suomen suosituin matkailukohde keräsi Alavudelle runsaasti yleisöä seuraamaan seudun ensimmäistä SM-rallia. 

Sarjan kovimmassa luokassa, SM1:ssä Roope Korhonen näytti jo perjantaina muille kaapin paikan. Laukaan nouseva tähti ja SM-sarjan kärkimies saapui yötauolle seitsemän sekunnin johtoasemassa ennen kotikisaansa ajanutta Teemu Asunmaata.

Lauantai sujui samaa tahtiin ja Keskisen Kyläkaupalla ajetun kisan viidennen erikoiskokeen jälkeen ero Asunmaahan oli venähtänyt jo lähes puoleen minuuttiin. Perjantain jälkeen viidentenä ollut Niclas Grönholm oli samalla hiipinyt aivan Asunmaan kantaan ohittamalla Benjamin Korholan.

Korhonen sai nautiskella rallin loppuun saakka ilman suurempia uhkaajia, Asunmaa jäi 23 sekunnin päähän. Voitolla Korhosen pistesaldo nousee 70 pisteeseen.

– Aika hyvä ralli meille. Pystyimme hyvin hallitsemaan tilannetta, joten mukava oli päästellä. Tosi hyvä talvikausi meiltä, tästä on tosi hyvä lähteä kesäkauteen. Iso kiitos tiimille ja yhteistyökumppaneille, Korhonen kiitteli rallin päätteeksi.

Toiseksi ajaneella Asunmaalla rallin lopullinen sijoitus on vielä auki. Auto todettiin punnituksessa alipainoiseksi ja kilpailusuoritus hylättiin. Asunmaa teki aiheesta vastalauseen ja ratkaisu on kilpailun tuomariston käsissä. Lopullisen päätöksen voi lukea aikanaan kilpailun viralliselta ilmoitustaululta täältä.

Ehdollisissa tuloksissa Niclas Grönholm ajaa uransa parhaimman tuloksen ottamalla luokan viimeisen palkintopallisijan heti ensimmäisessä kisassaan isänsä vanhan kartturin Timo Rautiaisen kanssa.

Kazakstanilaisvieras yllätysvoittoon SM2-luokassa

Henri Hokkala oli täysin omaa luokkaansa ja oli ylivoimaisessa johdossa aina kisan kuudennelle erikoiskokeelle saakka, jossa alkoi sitten tapahtua. Hokkalan edessä ulosajaneen Jari-Matti Latvalan auto tukki erikoiskokeen ja kilpailijoille annettiin laskennalliset ajat. Tämän jälkeen Hokkala ei startannut viimeiselle erikoiskokeelle ajallaan ja sai aikarangaistuksen, joka pudotti luokan pistekärjen kolmanneksi.

Hokkala on tehnyt asiasta vastalauseen, jonka päätöksen pääset lukemaan aikanaan kilpailun viralliselta ilmoitustaululta täältä.

Ehdollisesti voiton Hokkalan nenän edestä vei näin Kazakstanin Petr Borodin, joka otti viime viikonlopun F-Cupin nelivetoluokan voiton jatkoksi nyt komean voiton myös SM-sarjan puolella.

Luokan toiseksi ajoi Jesse Kallio, joka jäi Borodinista reilu puoli minuuttia. Perjantain erikoiskokeiden jälkeen toisena ollut Toni Herranen joutui keskeyttämään ennen ensimmäistäkään lauantain erikoiskoetta voimansiirtovikaan.

Herrasen keskeytys on kova kolaus myös tämän Flying Future Star -unelmalle. Jesse Kallio sen sijaan on vahvasti kiinni paikassa valintatilaisuuteen.

Kauppinen rajusti ulos, Lassila voittoon

Perjantaina peräti 15 sekunnin johtoasemaan itsensä ajaneen Tuukka Kauppisen lauantai käynnistyi murheellisesti. Tulevaisuuden lupaus kippasi Ford Fiestansa rajusti ulos ja tuloksena keskeytys heti lauantain avauspätkälle.

Toisena ajanut Kauppisen kovin kilpakumppani ja sarjakärki Leevi Lassila sai näin kruisailla tyylipuhtaaseen voittoon, joka irtosi peräti 50 sekunnin erolla toiseksi ajaneeseen Joni Korhoseen. Viimeisen palkintosijan kuittasi Niko Kalmi, joka jäi Lassilasta yli minuutin.

– Harmittaa tietysti kilpailun kannalta, että Tuukka keskeytti. Väliaikojen perusteella näytti, että oltaisiin pystytty vastaamaan vauhtiin. Nyt meni tällä tavalla ja onhan siihen nyt tyytyväinen oltava. Vauhtia ja tasaisuutta pitää silti kesäkaudelle saada lisää, täytyy vaan ruveta treenaamaan enemmän, Lassila totesi.

Lassila paranteli asemiaan SM-pisteiden lisäksi myös Flying Finn Future Star -kilpailussa. Samoin teki neljänneksi ajanut Raoul Dahlqvist, joka nousi pisteissä viidenneksi. Luokan kolmas FFFS-kilpailija Ossi Pohjanharju joutui keskeyttämään ennen rallin päätöserikoiskoetta ja tippui kolmannelta sijalta aina kuudenneksi.

Vataselle kauden kolmas täysosuma

SM4-luokan sarjakärki Ville Vatanen joutui koville Tuurissa, mutta kairasi jälleen voiton. Vatanen voitti luokassa kaikki talvikauden osakilpailut ja vahvistaa asemiaan luokan pistekärjessä.

– Koitettiin tulla loppuun saakka, toki ilman isompia riskejä. Viimeistä edellisellä pätkällä saatiin vielä edellä ajava kiinni ja jouduttiin ajamaan perässä. Hyvä päivä kaiken kaikkiaan joka tapauksessa, Vatanen sanaili.

Alkukauden molemmissa kisoissa ongelmista kärsinyt Henri Sääskilahti sai pelit vihdoin maaliin ja tarjosi myös Vataselle kovimman vastuksen. Sääskilahti antoi kaikkensa ja johti luokkaa rallin viidennelle erikoiskokeelle saakka, kunnes Uskalin raketti Vatanen pyyhälsi ohi ja voittoon. Eroa kaksikon välille ei jäänyt kuitenkaan kuin 9 sekuntia, joka antaa lupauksia loppukautta ajatellen.

Kolmanneksi ajoi uransa ensimmäisen kerran palkintosijoituksen ajanut kisan kuopus, Aaron Holopainen.

Keski-Korsu tyrmäävä SM5-luokassa

SM5-luokan osalta kilpailusta povattiin Pekka Keski-Korsun hallintaa. Ennakoinnit osuivat oikeaan sillä Fiesta-kuski oli maalissa täysin omaa luokkaansa. Toiseksi ajanut Miikka Vuokila jäi Korsusta yli 1,5 minuutin päähän. Keski-Korsu nousi samalla luokkajohtoon ohi Arttu Lähdeniemen, joka ei ollut mukana Tuurin osakilpailussa.

– Pakkohan se on luokkavoittoon olla tyytyväinen, sitä lähdettiin hakemaankin. Niin varovasti tultiin kuitenkin tuo viimeinen läpi, että meinaa vähän hävettää, Korsu naureskeli.

Vitosluokan kolmospisteille ajoi konkarikuski Arto Juolahti, jolla eroa Korsuun kertyi maalissa minuutti ja 40 sekuntia.

Ralli SM -sarja jatkuu kevättauon jälkeen Turun seudulla ajettavalla SM Mad-Croc Länsirannikon Rallilla.

Ralli SM -osakilpailujen koostelähetykset esitetään tällä kaudella kisaviikonlopun sunnuntaina Yle TV2:lla ja Yle Areenassa. SM Tuuri Rallin parhaat palat ovat vuorossa sunnuntaina 10.3. klo 20:35. 

Sarjasäännöt »
Tiimimestaruuskilpailu »

Vastaa Ralli SM -sarjan kävijäkyselyyn ja voita rallipassit Suomen MM-ralliin »

Alustavat tulokset: SM Tuuri Ralli

SM1
1. Roope Korhonen 48:24,2
2. Teemu Asunmaa +23,0*
3. Niclas Grönholm +42,0
4. Benjamin Korhola +45,6
5. Yuki Yamamoto +1:22,4

*Tehnyt vastalauseen, tulokset epävirallisia

SM2
1. Petr Borodin 51:59,1
2. Jesse Kallio +34,8
3. Henri Hokkala +57,7*
4. Alexander Strobl +6:47,4

*Tehnyt vastalauseen, tulokset epävirallisia

SM3
1. Leevi Lassila 54:57,0
2. Joni Korhonen +50,1
3. Niko Kalmi +1:05,9
4. Raoul Dahlqvist +1:29,1
5. Giovanni Trentin +1:35,7

SM4
1. Ville Vatanen 57:56,5
2. Henri Sääskilahti +9,2
3. Aaron Holopainen +1:13,6
4. Tomi Tikkinen +1:36,1
5. Verneri Aallontie +1:45,5

SM5
1. Pekka Keski-Korsu 52:31,6
2. Miikka Vuokila +1:32,8
3. Arto Juolahti +1:41,5

4. Rasmus Tuominen +2:53,8
5. Kim Niemi +4:32,2

Kaikki tulokset »

Alustava pistetilanne: 3/7 osakilpailua

SM1
1. Roope Korhonen 70p
2. Benjamin Korhola 46p
3. Teemu Asunmaa 43p
4. Anssi Rytkönen 36p
5. Mikko Heikkilä 34p

SM2
1. Henri Hokkala 77p
2. Jesse Kallio 59p
3. Jooa Iivari 40p
4. Ville Ruokanen 23p
5. Toni Herranen 20p

SM3
1. Leevi Lassila 75p
2. Tuukka Kauppinen 34p
3. Giovanni Trentin 34p
4. Niko Kalmi 33p
5. Raoul Dahlqvist 33p

SM4
1. Ville Vatanen 84p
2. Tomi Tikkinen 52p
3. Lauri Halonen 34p
4. Roope Hirvonen 28p
5. Aaron Holopainen 27p

SM5
1. Pekka Keski-Korsu 70p
2. Arttu lähdeniemi 52p
3. Miikka Vuokila 43p
4. Rasmus Tuominen 33p
5. Arto Juolahti 23p

Tiimit
1. Rautio Motorsport 148p
2. RTE-Motorsport 120p
3. Printsport 99p
4. Ouneva Oy 86p
5. TGS Motorsport 59p

Kaikki pisteet »

 

Kategoria Uutiset